Ute på LIA: Logistiker/Speditör med hållbarhetsprofil

Fanny Ljungman, Anna Lange och Philip Jantze går utbildningen Logistiker/Speditör med hållbarhetsprofil på SIH. Just nu genomför de en 6 månaders LIA-period på företaget Dachser. LIA (Lärande i arbetet) innebär att en del av utbildningen är förlagd till en arbetsplats, men precis som med andra kurser finns det en kursplan och kursmål.

Ni gör er LIA-period på Dachser, hur trivs ni? 
Jag trivs väldigt bra och får göra väldigt många olika uppgifter, just nu sitter jag på service- och exportavdelningenDet är ett trevligt gäng, säger Philip. 

Vår LIA-period är uppdelad mellan 3 olika avdelningar: distribution, service & export. Vi delar upp vår period mellan olika avdelningar för att lära oss så mycket som möjligt, säger Anna. Vi har även fått vara med och styra vilka avdelningar vi vill vara på redan under intervjufasen. Fanny kommer till exempel att sitta på försäljningsavdelningen också. 

Vad får ni göra på dagarna?  
Vi får övervaka sändningar, se till att leveranser kommer fram. Mycket kundkontakt och problemlösning, säger Philip. 

Jag gör bokningar och hämtningar, aviserar kunder och ser till att alla är nöjda och glada. Det gäller att alla får det som dem ska ha, när dem vill ha det. Det är en väldigt stor mängd data som vi hanterar inom spedition, säger Anna. 

”Det gäller att alla får det som dem ska ha, när dem vill ha det.”

Jag gör bland annat hämtningar och kontrollerar sändningar runt om i Europa. Vi jobbar också mycket med att hitta snabba lösningar om något går snett, säger Fanny. Till exempel om det saknas tullpapper eller om vi försöker avisera men inte får något svar. 

Sen har Dachser en terminal med egna bilar och ett lager och det skiljer sig lite från att vara på ett företag som endast bokar transporter, säger Anna. Om något skulle hända med godset så ser vi det. Vi kan bara gå ner på lagret och kolla vad som har hänt eller kolla på kameraövervakningen, säger Anna.

Hur ser det ut med arbetstider?  
Vi jobbar generellt vanliga kontorstider 08–17, men jag har också tagit några pass mellan 05–14 för det är då vi gör transportplaneringen för dagen, säger Anna. Transportplanering innebär att vi bestämmer vilket gods som ska gå ut med vilka bilar. Vi förbereder bland annat alla papper och laddar handdatorer innan chaufförerna kommer. 

I detta yrke är det vissa uppgifter som måste göras samma dag och om det inte görs blir det förseningar på förseningar. Har du lovat en kund att göra något måste du göra det före du kan gå hem, säger Fanny. 

Hur var processen att söka en LIA-plats? 
Processen kändes ungefär som att jag sökte ett jobb, säger Fanny. Något som underlättade var att vi fick företagsbesök på skolan och då kunde man få en bild av vad som man tror skulle passa en. Sen var jag på en del intervjuer där jag kunde känna efter om det kändes bra, man ska inte vara rädd för att tacka nej till en plats om det inte känns bra. Jag fick min plats cirka 6 månader före LIA-perioden skulle starta och det var väldigt skönt. 

”Jag fick min plats cirka 6 månader före LIA-perioden skulle starta och det var väldigt skönt.”

Jag tycker det var jättebra att skolan erbjöd så mycket hjälp. Som Fanny sa, att företag kom till skolan och pratade, det gav ju väldigt mycket perspektiv och funderingar, säger Anna. Det är som att du söker ett jobb, du skickar cv, personligt brev och går på intervjuer. 

Philip tillägger: Man fick en väldigt tydlig bild av företagen från presentationerna och man hade möjlighet att ställa frågor. Samtidigt fick man en del kontakter inför framtiden. 

Vad tycker ni att en LIA-period ger i en utbildning?  
Du har med dig det teoretiska från skolan och här omvandlar du det till praktiken. Det är såklart en omställning att komma ut på en arbetsplats men alla företag är olika, men du lär dig framförallt på arbetsplatsen, säger Philip. 

 Jag är så tacksam över att det är en så lång LIA-period på över 6 månader, säger Fanny. Det är så skönt, om jag bara hade haft teori och sen kommit direkt till en arbetsplats hade jag nog varit jätteorolig. 

 ”Jag är så tacksam över att det är en så lång LIA-period på över 6 månader.”

Det känns som en provanställning men med en trygghet att man fortfarande har skolan bakom sig, säger Anna. Skolan finns där och kan hjälpa till om man känner att man inte får möjligheten att lära sig det man ska. Då kan man byta plats, få hjälp och säga ifrån. 

Förhoppningen är ju att det ska leda till en anställning, men man är ju här för att lära sig. Det är bra att man samtidigt får chansen visa vad man går för, säger Philip.

Vem skulle ni rekommendera att söka utbildningen Logistiker/Speditör med hållbarhetsprofil? 
Vår klass är väldigt blandad med olika personligheter och bakgrund så det är svårt att säga en viss person som skulle passa. Men någon som vill ha mycket att göra och som inte kan sitta still, säger Anna. 

En viktig egenskap är att våga ta för sig! Utbildningen logistiker/speditör blir vad du gör den till, det finns så många olika företag du kan hamna på, säger Fanny. 

Om man vill ta vara på sin kreativa sida och jobba med varierade arbetsuppgifter där du lär dig och utvecklas passar det nog dig, säger Anna. 

Att vara en problemlösare och lösningsorienterad helt enkelt, instämmer samtliga. 

Hur är det att studera på SIH?   
Det är jättebra på SIH, säger Anna. Det är väldigt engagerad personal på skolan, det är alltid någon där om man vill prata eller har något problem. Fanny fortsätter: skolan ligger också centralt på Östermalm. 

”Det är väldigt engagerad personal på skolan, det är alltid någon där om man vill prata eller har något problem.”

Lärarna är aktiva i branschen och det är verkligen värdefullt, man får verkligen en inblick i näringslivet, säger Philip.   

Väl valda lärare som har varit så engagerade, säger Anna. Det märkts att de vill att vi ska lära oss, dem är inte där för deras egen skull utan för hela arbetslivets skull, och det har varit kul. Fanny håller med om lärarna och tillägger: alla lärare vi har haft har varit så trevliga.  

Det är också mycket eget ansvar på SIH, man får inte tro att man bara studerar när man är i skolan, säger Fanny. Det är en blandning av lektioner, grupparbeten och självstudier, säger Philip.   

Ett tips är att gå på Öppet hus som skolan arrangerar under våren, det kan vara bra när man väljer skola och utbildning, säger Philip.

Rekommenderade artiklar