SIH Intervjuar: SIH:s VD Martin Wesseloh

Vi tog tillfället i akt att prata med vår VD Martin Wesseloh om AI, vikten av nätverkande och andra spännande ämnen. 

”Jag blev rekryterad 2018 då SIH sökte en ny VD. Att jag blev vald beror sannolikt på min långa och gedigna bakgrund från vuxenutbildning. Sedan 1998 har jag på ett eller annat sätt varit involverad i vuxenutbildning. Det har spänt från att skapa och sälja utbildningar till SFI. Jag har varit utbildare, projektledare, enhetschef, verksamhetschef och nu VD. Jag har arbetat med utbildningar på distans och i Göteborg, Malmö och Stockholm innan jag kom till SIH.

Jag kom till SIH i ett intressant skede av företagets utveckling. SIH grundades i Stockholm av fyra lärare som ansåg att det fanns en lucka i utbildningsutbudet. De ansåg att det fanns ett stort behov av internationellt inriktade handelsutbildningar. SIH började med att utbilda exportsäljare och internationella inköpare. Från det växte det på med löneutbildning, internationell redovisningsekonom och speditörer.

SIH växte och öppnade med tiden en skola i Malmö. 2018 när jag började hade precis IT-säkerhetsspecialist, Logistiker och Digital marknadsförare tillkommit bland utbildningarna. Vi fortsatte att expandera och fick som första utbildare i landet Hållbarhetsspecialistprogrammet och Logistik med miljöprofil på distans. Vi öppnade vår tredje skola 2019. Den här gången i Norrköping. 2020 blev SIH uppköpta av Storskogen Group AB (publ).

Under dessa 25 år som SIH varit verksamma har flera tusen studerande tagit examen hos oss. Idag är flera av dessa studerande framgångsrika inom sina branscher. Vi har utbildat tidigare Mellodeltagare (till och med vinnare), framgångsrika företagare och många av våra tidigare studerande har idag chefsroller. Under åren har vi etablerat många givande samarbeten med företag i olika branscher. Vi har bland annat H&M, IKEA och ICA som anordnat särskilda ”SIH-dagar” dit våra studerande får komma inför LIA-sökandet. Utöver detta har SIH sedan några år även egna LIA-mässor, där företag kommer till oss och presenterar sig för våra studerande.

Tittar jag i kristallkulan så är det i första hand AI som jag tänker på, men även förändringar i utbildningssystemet. När Chat GPT öppnade upp sin språkmodell under 2023, ändrades mycket i vår vardag. Helt plötsligt kunde vi få AI-hjälp med det mesta som rörde texter. Detta är något som sedan utökades med musik och bilder. Som utbildningsanordnare måste vi självklart ta till oss denna tillgängliga teknik. Både att använda den i utbildningen samt att instruera våra studerande hur detta ”nya” verktyg kan användas i deras framtida yrke, men även vilka faror och hur yrkesroller kan ändras på grund av detta intåg. Olika språkmodeller så som Chat GPT kan med fördel användas som privatlärare, då de är snabba på att komma med utvecklingsförslag. Jag ser även att AI kommer att ta klivet in i utbildning i stort. Inte ta över som utbildare, utan kanske mer som ett komplement. En annan utveckling jag tror kommer, är mer flexibla lösningar där distansutbildning vävs samman med traditionell klassrumsföreläsningar. Även att det blir ett större fokus på att studerande på egen hand tar till sig teoretiska kunskaper och att när de träffas i större utsträckning löser gruppuppgifter i praktiken.

Avslutningsvis vill jag bara säga att jag tycker mig se att utbildning eller snarare studerandes inställning till ”traditionell” klassrumsundervisning har ändrats över tid. Jag upplever att fler studerande vill sköta sina studier på egen hand och när det passar dem utifrån deras övriga livspussel. Med modern teknik så är det inget hinder för att alla ska kunna studera när de vill och via distans. Dock så missar många studerande då att de går miste om det viktiga nätverkandet. Titta på många av våra företagsledare, de har gemensamt att många i deras nätverk är tidigare studiekamrater. Det är under studietiden stora delar av nätverket grundas och utkristalliseras. När det efter studierna sedan ska skapas affärer och sökas arbete, så är det i första hand det egna nätverket som är det bästa. Så mitt tips är, delta på föreläsningarna och investera i ditt framtida nätverk.

Jubileumshälsningar,

Martin Wesseloh, VD”

 

Rekommenderade artiklar