Studieteknik - Tips från utbildarna

Hur hittar man motivation och en bra studieteknik? Här kommer några av våra utbildares bästa tips!

Sofia Stenfeldt, Utbildare för Digital Marknadsförare på SIH.

Vad är dina bästa tips för en bra studieteknik?
Mina bästa studietekniktips handlar om att maxa lektionerna, så minns så mycket som möjligt. På lektionen – anteckna, men inte det som står på presentationen. Skriv istället upp saker runt omkring, exempel, vad läraren berättar mm. De flesta lärare delar med sig av sina presentationer, så dem får man ändå. Efter lektionen, titta tillbaka på dina anteckningar och fundera på om du kan komma på egna exempel. Då bearbetar du kunskapen, och den fastnar lättare.

Har du några tips på hur man hittar motivation?
Ha en studiekompis – även om det är på distans. Plugga på samma delar, videofika tillsammans och diskutera. Gör ett tidsschema som ni peppar varandra att följa.

 

Hanna-Karin Grensman, Utbildare för Internationell Inköpare på SIH.

Vad är dina bästa tips för en bra studieteknik?

  1. Orkar vara rädd. När man studerar så stöter man ofta på problem. Det kan vara svårt, klurigt och utmanade. Det är så det ska vara, för hur ska man annars utvecklas och lära sig något. Men det är också så att många av oss blir rädda. Tänk om vi inte ska klara det? Tänk om… Om man orkar komma ihåg att detta händer alla, och att det inte är farligt, så kan man orka försöka ta sig igenom det svåra. Även om det blir fel några gånger på vägen. Och lär man sig att orka fortsätta försöka, fast man är rädd, då kan man göra vad som helst.
  2. Arbeta med materialet. Har du texter att läsa? Läs inte bara utan arbeta med dem. Stryk över, stryk under. Skriv sammanfattningar. Besvara instuderingsfrågor om de finns. Rita av modeller och se till att du förstår dem i grunden. Gör flashcards för att öva begrepp. Försök att applicera kunskapen i konkreta fall. Om du lyssnar på en föreläsning eller en film, lyssna inte bara. Ta anteckningar, och renskriv dem gärna efteråt. Ställ frågor eller skriv ned saker som du ska ta reda på sedan.
  3. Förbered dig innan lektionen. Om du innan föreläsningen eller din workshop har läst på om ämnet, så kommer du inte att få lika mycket ny information och därmed ha lättare att ta till dig det som sägs. Då blir din förståelse djupare snabbare. Det är även viktigt att repetera, det räcker inte att gå igenom det en gång. Speciellt inte om du vill kunna använda kunskapen sedan inom ramen för ditt yrke. Så avsätt ordentlig tid för studierna så att du hinner göra allt det som du behöver göra.

 Har du några tips på hur man hittar motivation?

  1. Motivation hittar man sällan. Motivation skapas medan man arbetar. Ofta handlar det om att man helt enkelt måste bestämma sig för att göra något, och sedan kommer motivationen under tiden som man gör det. Skulle jag vänta på motivation, så är det en lång rad uppgifter som aldrig skulle bli gjorda.
  2. Komma ihåg varför man gör det man gör och att det är ett val. Man har valt att gå en specifik utbildning för att man vill åstadkomma något – för att man vill lära sig något, få ett specifikt arbete eller vad det nu kan vara. Genom att ha den bilden på näthinnan kan det vara lättare att göra det som är tungt.
  3. Koppla uppgifterna till kommande arbetsuppgifter. De skoluppgifter som ska utföras är viktiga för att kunna utföra kommande arbetsuppgifter. Genom att tydliggöra för sig själv hur uppgiften är kopplad till arbetsuppgifterna, så kan det kännas mer relevant att utföra dem – även när de är tråkiga, besvärliga eller problematiska.

  

Rose-Marie Rustad, Utbildare för Internationell Redovisningsekonom.

Vad är dina bästa tips för en bra studieteknik?
Mitt bästa tips för att komma igång bra med pluggandet är att närvara på lektionerna. De ger en bra grund att utgå ifrån och man förstår vad som är viktigt i kursen vilket gör det lättare att prioritera vad man ska läsa. Sedan vill jag uppmuntra till samarbete.

Har du några tips på hur man hittar motivation?
När jag kör fast gör jag något helt annat, något som får mig att koppla av och ladda batterierna på nytt. En löprunda, en fika med en kompis eller bra musik.

Andra inlägg från oss

Emilia Tilly

Ett år sedan ansökan: Emilia Tilly

Det var ett år sedan du sökte till utbildningen Digital marknadsförare, vad har hänt under det här året? Det här året har gått så fort och…

Ny diplomutbildning! Fördjupad säkerhetsskyddsutbildning

Vi är glada att kunna meddela att vi har en ny diplomutbildning som vi erbjuder!

Myndigheten för yrkeshögskolans granskning av IT-säkerhetsspecialist Malmö

Enligt Myndigheten för yrkeshögskolans granskning uppnår vår utbildning IT-Säkerhetsspecialist i Malmö bra kvalitet! I granskningen ses…

Vill du veta mer om våra utbildningar?

Fyll i vilken utbildning du är intresserad av, så kontaktar vi dig och berättar mer om SIH och våra utbildningar.