Sista ansökningsdag: söndag 28 april!

Ansökningsportalen för hösten 2019 stänger söndag den 28 april. HÄR hittar du ansökningsportalen (du blir länkad vidare till yh-antagning.se).

Jag saknar en behörighetsgivande kurs, vad kan jag göra?
Om du saknar en behörighetsgivande kurs men anser dig ha motsvarande kunskaper inhämtat på annat sätt kan du söka på reell kompetens. Detta kräver dock att du laddar upp dokument (arbetsintyg, högskoleintyg eller liknande) som styrker din reella kompetens. Om du t.ex. saknar engelska 6 men har arbetat utomlands eller haft engelska som arbetsspråk under en längre tid kan detta styrka att du har motsvarande kunskaper inhämtat på annat sätt.

Jag läser upp en behörighetsgivande kurs, är det för sent att ansöka?
Om du läser upp en kurs som är behörighetsgivande, som t.ex. Svenska 2, Matematik 2 eller Engelska 6 kan du i din ansökan om att ”anhålla om att komplettera senare” och skriva en motivering. Då får du möjlighet att komplettera din ansökan fram till och med den 10 juni. Observera att olika utbildningar kräver olika förkunskaper, du kan gå in här och leta upp den utbildningen du är intresserad av, under rubriken ”förkunskaper” ser du vilka kurser som krävs för just den utbildningen.

Jag tar studenten i juni, hur ansöker jag?
Du behöver lämna in din ansökan innan sista ansökningsdag (28 april) och ”anhålla om att komplettera senare” och skriva en motivering. Då får du möjlighet att komplettera din ansökan fram till och med den 10 juni.

Hur räknar jag ut min snittpoäng?
Du kan räkna ut det här: www.studentum.se/bli-student/snittbetyg/. Observera att meritpoäng ej ska räknas med, du ska få ett snittpoäng i skalan 10-20. Om du har utländska betyg och har en översättning från UHR kan du se vad din snittpoäng översätts till HÄR. Du kan ta ett skärmklipp på din uträkning och ladda upp det under ”snittpoäng”.

Spelar det någon roll hur jag prioriterar utbildningarna?
Du ska rangordna dina utbildningar utifrån vilken du är mest intresserad av. Du kan fortfarande komma in på flera utbildningar och du stryks inte från någon.

Kan jag söka fler utbildningar?
Ja, du kan söka hur många utbildningar du vill. Observera att om du vill söka en utbildning på flera orter behöver du lämna in en ansökan per ort. Till exempel Speditör/logistiker med miljöprofil finns i Stockholm, Malmö och på distans. Om du vill söka utbildningen på alla 3 orter behöver du lämna in 3 ansökningar.

Jag har lämnat in min ansökan, vad händer nu?
Vi behandlar alla ansökningar löpande, om vi saknar något underlag från dig kommer du att få ett meddelande om att inkomma med komplettering. Vi kallar de 80 sökande med högst snittpoäng till en intervju. Vi börjar kalla till intervjuer under maj månad. De sökande som kompletterar med kurser senare eller som tar studenten blir kallade på intervju i juni om de ligger på samma snittpoäng som de 80 sökande som blivit kallade sedan tidigare.

När kommer antagningsbeskedet?
Ansökningsbesked kommer runt midsommar. Du kommer då att få ett mail om du är antagen till utbildningen, reserv eller obehörig.