Frågor & svar om antagningen till hösten 2019

Under dagen idag 19/6 skickas alla antagningsbesked ut. Du får ett besked om du är antagen, reserv eller obehörig. Reserver kommer att kallas under sommaren.

Blivit erbjuden en plats

Jag är antagen, vad behöver jag göra nu?

Du behöver tacka ja till din plats på yh-antagning.se. Om du inte tackar ja inom svarstiden förlorar du din plats. Svarstiden står i mailet med antagningsbeskedet.

När börjar utbildningen?

Du har fått ett meddelande på yh-antagning.se tillsammans med ditt antagningsbesked där det står datum och tid för uppropet.

Jag har blivit reserv på min prio 1 och kommit in på min prio 2, vad ska jag göra?

Om du vill ha din plats på din prio 2 ska du tacka ja till platsen, om du sedan kommer in som reserv på din prio 1 kan du välja att tacka ja till den platsen istället. Dock måste du då klicka i ”ej längre intresserad” på din prio 2 för att tacka nej till din plats i efterhand.  Du stryks inte automatiskt från någon utbildning.

Jag har tackar ja till min plats men ångrat mig, behöver jag meddela er?

Du behöver logga in på yh-antagning.se och gå in på din ansökan och där klicka i ”ej längre intresserad” för att tacka nej till din plats i efterhand. På så sätt kan vi erbjuda en reserv en plats.

Behöver jag komma på uppropet?

Du behöver närvara på uppropet på skolan för att göra anspråk på din plats.

Jag vill ha kursplan, litteraturlista och schema för hösten, kan ni skicka det?

I antagningsmailet finns litteraturlista för de två första kurserna. Vi kommer att maila ut höstens schema till er som är antagna i början av augusti.

Reservplats

Jag är reserv, hur stor är chansen att jag blir erbjuden en plats?

Det är olika beroende på utbildning, du kan komma att bli erbjuden en plats så sent som i augusti. Vi erbjuder cirka 38 platser per utbildning och för att bli erbjuden en plats behöver du ha varit på en intervju. På yh-antagning.se kan du se ditt reservnummer, vilket kommer uppdateras under sommaren.

 

Obehörig

Jag är obehörig, vad betyder det?

Det betyder att du saknar någon av kurserna som ingår i förkunskapskraven. Du kan läsa här vad vi kräver till varje utbildning. Ifall du vill söka utbildningen igen nästa år rekommenderar vi dig att läsa kursen på komvux för att bli behörig att söka till utbildning.

 

CSN

Alla våra utbildningar är kostnadsfria och CSN-berättigade. Studiemedel står du för själv. Kontakta CSN kring frågor som berör studiebidrag och lån, www.csn.se.

Studietider och poäng

Utbildningar i Stockholm, Malmö och på Distans:

Utbildningen är på 400 Yh-poäng, motsvarande 80 veckor. Första året är studietiderna som nedan:

HT19: 2019-08-19 – 2020-01-03 (100 Yh-p)

VT20: 2020-01-06 – 2020-05-22 (100 Yh-p)

Utbildningar i Norrköping:

Utbildningen är på 400 Yh-poäng, motsvarande 80 veckor. Första året är studietiderna som nedan:

HT19: 2019-08-26 – 2020-01-03 (95 Yh-p)

VT20: 2020-01-06 – 2020-05-29 (105 Yh-p)