Hur funkar Yh?

Just nu är det många som letar efter sin drömutbildning till hösten och många väljer att söka en yrkeshögskoleutbildning. Enligt statiskt från SCB har antalet sökande till yrkeshögskolan ökat kraftigt 2020 och behöriga sökande ökade med hela 31 procent från föregående år.

En anledning till att många söker sig till just yrkeshögskolan kan vara att utbildningarna innehåller praktik, eller LIA (Lärande i arbete) som det heter inom yrkeshögskolan. LIA-perioden ger de studerande en möjlighet att få arbetslivserfarenhet inom sitt nya yrke och leder i många fall till anställning hos företaget.

 

Vad är skillnaden mellan yrkeshögskolan och universitet?
De största skillnaderna mellan yrkeshögskola och universitet/högskola är LIA-perioden och anknytningen till näringslivet. För att en utbildning ska få starta inom yrkeshögskolan måste den bli beviljad av MYH (Myndigheten för yrkeshögskolan). I ansökan om att få bedriva en utbildning behöver skolan visa på att det finns ett stort behov av yrkesrollen på arbetsmarknaden. Näringslivet är närvarande under hela utbildningen genom att medverka i ansökan, löpande kvalitetssäkra innehållet, ta emot studerande för LIA och slutligen (i många fall) anställa studerande efter examen.

 

Hur stor är en klass?
Hos SIH är en klass mellan 30-40 studerande. Det beror på hur många platser vi har fått beviljade av MYH och hur många extra vi vill anta per utbildning. Vi brukar anta cirka 38 stycken per klass.

 

Vad är en ledningsgrupp inom yrkeshögskolan?
En ledningsgrupp består av representanter från skolan, klassen och näringslivet. Varje utbildning inom yrkeshögskolan måste ha en ledningsgrupp, ibland kan dock flera utbildningar dela på en ledningsgrupp om det är inom samma utbildningsområde. Ledningsgruppens främst uppgift är att kvalitetssäkra utbildningen innehåll så att det håller dig uppdaterat och relevant. I många fall gästföreläser även ledningsgruppen för de studerande och bidrar med sig erfarenheter.

 

Kan man söka till flera utbildningar? Har ni ett gemensamt system?
Yrkeshögskolan använder sig inte av och har inte tillgång till antagning.se. Det innebär att alla yrkeshögskolor har olika ansökningssystem och använder sig utav olika ansökningsportaler. Du kommer behöva ladda upp dina betyg, intyg eller liknande till varje utbildning du söker. Du kan ansöka till hur många Yh-utbildningar du vill och du blir inte struken eller liknande om du kommer in på en. SIH:s ansökningsportal hittar du här.

 

Finns det olika nivåer av Yh-utbildningar?
Yh-utbildningar kan ha två olika SeQF nivåer, antigen nivå 5 eller nivå 6. Nivå 5 leder till en Yrkeshögskoleexamen och nivå 6 leder till en Kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Här finns mer information om vad som skiljer sig mellan de olika nivåerna.

 

Varför är det olika förkunskapskrav till alla utbildningar?
Det är ledningsgruppen som bestämmer förkunskapskraven till utbildningarna. Förkunskapskraven är satta utifrån vad för förkunskaper som krävs för att de studerande ska kunna tillgodogöra sig undervisningen på utbildningen. Till exempel kräver en del utbildningar engelska som förkunskapskrav för att en del av kursmaterial är på engelska.

Andra inlägg från oss

Emilia Tilly

Ett år sedan ansökan: Emilia Tilly

Det var ett år sedan du sökte till utbildningen Digital marknadsförare, vad har hänt under det här året? Det här året har gått så fort och…

Ny diplomutbildning! Fördjupad säkerhetsskyddsutbildning

Vi är glada att kunna meddela att vi har en ny diplomutbildning som vi erbjuder!

Myndigheten för yrkeshögskolans granskning av IT-säkerhetsspecialist Malmö

Enligt Myndigheten för yrkeshögskolans granskning uppnår vår utbildning IT-Säkerhetsspecialist i Malmö bra kvalitet! I granskningen ses…

Vill du veta mer om våra utbildningar?

Fyll i vilken utbildning du är intresserad av, så kontaktar vi dig och berättar mer om SIH och våra utbildningar.