FAQ - Ansökningsprocessen

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna under ansökningsprocessen.

Viktiga datum
2 maj stänger ansökningsportalen
17 juni är sista kompletteringsdag (för dig som läser upp en behörighetsgivande kurs)
Midsommarveckan kommer antagningsbeskedet

Hur ser ansökningsprocessen ut? 

  1. Du lämnar in din ansökan före 2 maj
  2. Du får reda på om du är behörig eller om vi saknar något (då ber vi dig att komplettera)
  3. Efter att ansökan är stängd rankar vi de sökande efter snittbetyg och kallar de cirka 100 med högst snittpoäng till ett urvalsprov
  4. Urvalsprovet består av en muntlig intervju samt en skriftlig uppgift (du bokar själv in dig på en tid)
  5. Din snittpoäng slås ihop med din poäng från urvalsprovet
  6. Vid antagningsbesked får du reda på om du är antagen, reserv eller obehörig

Se gärna vår korta film om ansökningsprocessen, den hittar du här.

Snittbetyg
Hur räknar jag ut mitt snittbetyg?
Vi rekommenderar dig att använda dig utav studentums sida ”Räkna ut ditt snittbetyg”, den hittar du här. Har du utländska betyg som är översatta av UHR kan du använda dig av deras omräknare som du hittar här.

Ska jag räkna med meritpoäng?
Nej, skalan är 10-20 där 20 är maxpoäng.

Vad var snittet för att komma in förra året?
Snittbetyget varierar från år till år och beror på söktrycket till utbildningen. Eftersom vi i vår urvalsprocess slår ihop snittbetyget med poäng från urvalsprovet är det svårt att förmedla ett snittbetyg i skalan 10-20.

Komplettering
Hur gör jag för att komplettera min ansökan?
Om du vet att du kommer behöva komplettera din ansökan kan du klicka i ”komplettera senare” när du gör din ansökan. Då kan du ladda upp fler dokument senare och sedan skicka in din komplettering. Om du upptäcker att du glömt att ladda upp ett dokument kan du kontakta oss så öppnar vi upp din ansökan.

Jag läser upp en behörighetsgivande kurs som är klar i april, vad kan jag göra?
Du behöver lämna in din ansökan före ansökan stänger den 2 maj och klicka i ”komplettera senare”. Då har du möjlighet att komplettera din ansökan med betyget till och med den 17 juni.

Jag har studenten i juni, kan jag fortfarande ansöka?
Du behöver lämna in din ansökan före ansökan stänger den 2 maj och klicka i ”komplettera senare”. Då har du möjlighet att komplettera din ansökan med betygen till och med den 17 juni.

Förkunskapskrav
Det står att ni kräver matematik 2, spelar det någon roll om det är 2a, b eller c?
Nej det spelar ingen roll, alla är godkända.

Reell kompetens
Vad är reell kompetens?
För dig som inte uppfyller de formella kraven på behörighet eller särskild behörighet men anser dig ha motsvarande kunskaper inhämtat på annat sätt kan åberopa reell kompetens i din ansökan. Reell kompetens ska endast åberopas vid avsaknad av komplett gymnasiebetyg eller avsaknad av förkunskapskraven.

Om du vill åberopa reell kompetens behöver du:
1. Ladda ner formuläret kompetenskartläggning, det hittar du här.
2. Fyll i formuläret
3. Ladda upp formuläret i din ansökan tillsammans med dokument som stryker det du skrivit (t.ex. intyg/bevis, arbetsintyg eller liknande)

Distansundervisning under Covid-19
Vad händer med undervisningen om man inte får vara på plats pga Covid-19?
Vi följer de rådande rekommendationerna från regeringen och Folkhälsomyndigheten och bedriver distansundervisning när situationen kräver det. I mars 2020 ställde vi på SIH om från platsförlagd undervisning till distansundervisning för alla klasser i Stockholm, Norrköping och Malmö. Eftersom vi bedrivit distansutbildningar sedan 2016 fanns mycket kunskap internt som vi kunde dra nytta av.

Vi har vid tillfällen (när rekommendationerna tillåtit det) tagit in halva klassen på plats och andra halvan fått följa med på distans men för tillfället går alla klasser på distans.

Kan man gå hela utbildningen på distans?
Om du ansökt till en utbildning i Stockholm, Norrköping eller Malmö förväntar vi oss att du ska kunna vara på plats och ta del av undervisningen om restriktionerna tillåter det.

Övriga frågor
Jag står som obehörig, vad betyder det?
Det betyder att du inte har styrkt de förkunskapskrav som utbildningen kräver, till exempel grundläggande behörighet. Du kan också sakna något av de särskilda förkunskaper som krävs, till exempel Matematik 2 eller liknande. Vi meddelar alltid våra sökande om de saknar något under ansökningsprocessen och ber dem att komplettera sin ansökan för att bli behörig.

Kan man komma in på en utbildning även om man är obehörig?
Vi har satt förkunskapskraven till varje utbildning tillsammans med ledningsgruppen för att du som studerande ska kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt. Om du saknar den formella behörigheten (kursbetyg) kan du ansöka på reell kompetens, vilket innebär att du har motsvarande kunskaper inhämtat på annat vis (genom till exempel arbetslivserfarenhet).

När startar utbildningen? 
Utbildningsstart är vecka 34 (17 augusti), uppropet är cirka en vecka innan utbildningsstart. Våra korta utbildningar Hållbarhetscontroller och Entreprenadinköpare startar vecka 38 (14 september).

Andra inlägg från oss

Emilia Tilly

Ett år sedan ansökan: Emilia Tilly

Det var ett år sedan du sökte till utbildningen Digital marknadsförare, vad har hänt under det här året? Det här året har gått så fort och…

Ny diplomutbildning! Fördjupad säkerhetsskyddsutbildning

Vi är glada att kunna meddela att vi har en ny diplomutbildning som vi erbjuder!

Myndigheten för yrkeshögskolans granskning av IT-säkerhetsspecialist Malmö

Enligt Myndigheten för yrkeshögskolans granskning uppnår vår utbildning IT-Säkerhetsspecialist i Malmö bra kvalitet! I granskningen ses…

Vill du veta mer om våra utbildningar?

Fyll i vilken utbildning du är intresserad av, så kontaktar vi dig och berättar mer om SIH och våra utbildningar.