Intervju med Mathilda Johnsson, som idag arbetar som Digital strateg & projektledare på byrån Ampilio.

Intervju med Mathilda Johnsson, som idag arbetar som Digital strateg & projektledare på byrån Ampilio. Mathilda tog examen från utbildningen Digital marknadsförare 2020.

Vad gör du idag?

Jag arbetar som Digital strateg & projektledare på Ampilio här i Västerås. Jag hjälper våra kunder att ta fram digitala strategier, hur de ska marknadsföra sig och öka sin försäljning via digital marknadsföring. Det ingår mycket kundkontakt i min roll och jag trivs jättebra!

Det finns en brist på kunskap om digital marknadsföring hos många företag, de vill jobba med det men vet inte hur. Marknadsföring och sociala medier är ofta något som prioriteras bort på grund av tidsbrist eller kompetensbrist på företaget.

Vi på Ampilio vill vara en förlängning av kundens egen marknadsavdelning och fungera som ett bollplank. Vi blir deras digitala rådgivare. Jag sitter med kunder runt om i hela Sverige, från Luleå till Öland.

 

Hur har din karriärresa sett ut?

Jag jobbade inom e-handel förut med att packade orders och lägga upp produkter på hemsidan. Min kollega jobbade som digital marknadsförare och skapade annonser för företaget och då kände jag: Jag vill inte stå här och packa orders, jag vill jobba med digital marknadsföring!

Studietiden gick väldigt snabbt! Första året var det så mycket att ta in eftersom vi läste alla teoretiska kurser. Andra året var vi bara inne cirka 6 veckor innan det var dags att gå ut på LIA-perioden.

Jag gjorde hela min 30 veckors LIA-period på en byrå där jag nischade mig inom Google annonsering (SEM), de var påväg att anställa mig men tyvärr satte corona käppar i hjulet för det.

När vi tog examen i maj 2020 var det mitt i en pandemi och då var det dags att söka jobb, något som jag inte var ensam om att göra. När jag sedan fick anställning på Ampilio här i Västerås kändes det som att det var meningen, jag trodde att jag skulle behöva jobba i Stockholm för att få jobba med digital marknadsföring men istället kunde jag bo kvar i hemstad.

Nu känns det verkligen som att jag jobbar med min passion, det är så kul!

 

Vad kan man jobba som efter utbildningen Digital marknadsförare?

Vi i klassen kom från olika bakgrunder, vissa direkt från gymnasiet och andra som jobbat innan. Det var flera som kanske bara behövde en push i karriären eller bara ville byta tjänst på företag de redan jobbade på.

Det är en väldigt bred utbildning och du kan jobba med väldigt många olika saker efter den. Du kan jobba med produktion, SEO, SEM, projektledare, sociala medier, content och mycket mer. Det är det som är kul med digital marknadsföring, det är så brett! Under utbildningen får du verkligen en chans att nischa dig och hitta det du tycker är kul.

 

Varför ska man plugga på yrkeshögskola?

Du måste plugga YH! Jag pluggade i 2 år och det förändrade hela mitt liv. Mitt kontaktnät har fördubblats och jag har utvecklats så mycket.

Det är aldrig försent för att byta bana och 2 år går så fort, jag har aldrig ångrat det. Folk jag pratar med brukar säga “Om jag bara hade vetat att din utbildning fanns, hade jag aldrig pluggat på högskolan”.

Om man vill jobba med marknadsföring så kan man inte bara plugga teorier på universitet, jag tror inte det är så många arbetsgivare som blir imponerade av det. Vi lär oss exakt det som arbetsmarknaden efterfrågar samt att vi har 30 veckor LIA.

 

Hur var din studietid på SIH?

Det som var bra med utbildningen var ledningsgruppen som är med och bestämmer hur utbildningen ska se ut. De har ju koll på vad som krävs så att vi pluggar relevanta saker.

Även lärarna som jobbar inom det ämne som de undervisar i, det gör de kan svara på saker du endast vet om du faktiskt jobbar med det.

I kurserna arbetade vi med riktiga kundcase, så vi hade alltid en stark koppling till verkligheten. Vi gjorde till exempel en digital strategi för ett inredningsföretag där vi fick ha möten med dem och sätta upp strategin. Många i klassen uppskattade att jobba med riktiga case och att vi fick den där starka kopplingen.

Alla var oroliga inför LIA, stressade över att vi inte skulle få en plats. Men skolan var ute i väldigt god tid och förberedde oss för processen och berättade för oss när vi behövde göra vad.

Jag fick LIA på det andra eller tredje stället jag sökte, de svarade snabbt och vill ta en lunch. Nu i efterhand känner jag: var inte orolig, det löser sig. Många företag uppskattar att SIH har en så lång LIA period på 30 veckor, det gör att det är mer värt för företaget att satsa på den personen.

 

Tips till andra som vill jobba inom digital marknadsföring?

Du behöver tycka att det är genuint kul! Jag sitter och läser artiklar och lyssnar på poddar på min fritid för att det är min passion. Om du ska plugga något, plugga något du tycker är kul.

Digital marknadsföring förändras hela tiden och kommer att fortsätta förändras, det gäller att uppdatera sig och hänga med. Jag vill alltid att mina kunder ska känna att Mathilda har koll!

Andra inlägg från oss

Christian Sturk

Efter examen: Christian, Performance Specialist på Maia Marketing.

Utbildningen är också otroligt bred och ger väldigt stora möjligheter för dig att upptäcka dina egna intressen inom den digitala……

studentintervju SIH

SIH intervjuar: Nicole, studerar till Digital marknadsförare

Jag tycker personligen att 30 veckor LIA är superbra och det håller min LIA-plats med om. Perioden är i princip lika lång som en…

Vill du veta mer om våra utbildningar?

Fyll i vilken utbildning du är intresserad av, så kontaktar vi dig och berättar mer om SIH och våra utbildningar.