Antagningsbeskedet - FAQ

Antagningsbeskedet kommer under midsommarveckan och skickas ut via ansökningsportalen, du kommer att få ett mejl med information om du är antagen, reserv eller obehörig.

 

Antagen
Jag har blivit antagen, vad behöver jag göra nu?
Du behöver tacka ja till din plats via ansökningsportalen för att behålla din plats. Om du tackar nej eller inte svarar inom utsatt tid kommer din plats att gå till en reserv.

Jag har blivit antagen till en utbildning men reserv till en annan hos er, kan jag tacka ja nu och sedan ändra mig?
Du kan tacka ja till den du kommit in på för att sedan tacka nej om du kommer in på ditt förstahandsval hos oss. Det är viktigt att du tackar nej till den utbildningen som du inte tänker påbörja, så att de som står som reserv kan erbjudas en plats. Du kommer inte att bli struken från någon reservplats om du tackar ja till en utbildning.

När får jag information om schema och kurslitteratur?
Efter att du tackar ja till din plats på utbildningen kommer du att få ett meddelande via ansökningsportalen med information om upprops datum, CSN-tider, kurslitteratur och schema.

Behöver man komma på uppropet?
Du behöver närvara på uppropet för att bekräfta din plats på utbildningen. Om du får akuta förhinder kan du mejla oss på info@sih.se.

Hur funkar det med CSN? 
Om du har tänkt att söka studiemedel är det viktigt att du kontaktar CSN, som också besvarar alla frågor angående det. Vi kommer att rapportera in/bekräfta till CSN att du studerar första dagen på terminen.

Kan jag komma i kontakt med mina framtida klasskompisar på något sätt? 
Absolut, vi rekommenderar alla som blir antagna att gå med i vår Facebookgrupp ”Information för studenter på SIH”. I gruppen kan man hitta framtida klasskamrater, köpa kurslitteratur från tidigare studerande eller bara ställa frågor om skolan till andra studerande.

När får jag inloggningsuppgifter till studentportalen?
Vid terminsstart kommer du att få inloggningsuppgifter till studentportalen och tillgång till allt kursmaterial.

Jag behöver ett studieintyg för att ansöka om studentlägenhet, kan jag få det under sommaren?
Vi kan inte utfärda studieintyg förrän vid terminsstart då utbildningen startar. Vi rekommenderar dig att visa upp ditt antagningsbesked från ansökningsportalen tillsvidare.

Jag har dyslexi, behöver jag meddela någon om det?
Du som studerande har rätt att få olika stödinsatser under din utbildning om du har behov av det. Du behöver meddela din utbildningsledare vid terminsstart samt skicka in ett intyg/utlåtande från en läkare eller liknande. Vi kommer även att informera om vad det finns för stöd att få vid terminsstart.

 

Reserv
Hur stor chans är det att jag kommer in? 
Det är svårt att svara på och skiljer sig från utbildning till utbildning. I årets ansökningsomgång är det fler än någonsin som sökt till oss på SIH.

Kan jag se vilken reservplats jag har?
Ditt reservnummer uppdateras löpande under sommaren, du kan alltid logga in på ansökningsportalen för att kontrollera det.

Hur långt in på terminen kallar ni reserver?
Vi kan komma att kalla reserver upp till några veckor efter terminsstart.

 

Obehörig
Jag står som obehörig, vad betyder det?
Det betyder att du inte har styrkt de förkunskapskrav som utbildningen kräver, till exempel grundläggande behörighet. Du kan också sakna något av de särskilda förkunskaper som krävs, till exempel Matematik 2 eller liknande. Vi meddelar alltid våra sökande om de saknar något under ansökningsprocessen och ber dem att komplettera sin ansökan för att bli behörig.

Kan man komma in på en utbildning även om man är obehörig?
Vi har satt förkunskapskraven till varje utbildning tillsammans med ledningsgruppen för att du som studerande ska kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt. Om du saknar den formella behörigheten (kursbetyg) kan du ansöka på reell kompetens, vilket innebär att du har motsvarande kunskaper inhämtat på annat vis (genom till exempel arbetslivserfarenhet).

 

Allmänna frågor

När startar utbildningen? 
Utbildningsstart är vecka 34, uppropet är cirka en vecka innan utbildningsstart.

Är skolan öppen under sommaren?
Vi har sommarstängt under julimånad.

Jag kan inte logga in på ansökningsportalen, vad ska jag göra?
Du kan klicka på ”glömt lösenord” och få ett nytt skickat till din mejl, om du inte har fått något mejl: kolla i din skräppost. Om du inte fått något mejl med nytt lösenord kan du mejla till info@sih.se.

 

Sen anmälan
Vissa av era utbildningar har öppet för sen ansökan, vad innebär det? 
Det innebär att om vi inte har fyllt klassen före, under eller efter terminsstart kan vi komma att kontakta de behöriga som gjort en sen anmälan och erbjuda dem en plats.

Jag har gjort en sen ansökan men inte hört något..
Alla ansökningar som har lämnats in i tid (före sista ansökningsdatum) prioriteras i första hand och vi kommer enbart att behandla de sena ansökningarna om det finns ett behov av fler reserver.

Andra inlägg från oss

Emilia Tilly

Ett år sedan ansökan: Emilia Tilly

Det var ett år sedan du sökte till utbildningen Digital marknadsförare, vad har hänt under det här året? Det här året har gått så fort och…

Ny diplomutbildning! Fördjupad säkerhetsskyddsutbildning

Vi är glada att kunna meddela att vi har en ny diplomutbildning som vi erbjuder!

Myndigheten för yrkeshögskolans granskning av IT-säkerhetsspecialist Malmö

Enligt Myndigheten för yrkeshögskolans granskning uppnår vår utbildning IT-Säkerhetsspecialist i Malmö bra kvalitet! I granskningen ses…

Vill du veta mer om våra utbildningar?

Fyll i vilken utbildning du är intresserad av, så kontaktar vi dig och berättar mer om SIH och våra utbildningar.