Utbildningar

Internationell inköpare

En 2-årig kvalificerad Yh-utbildning med nästa start den 21 augusti 2017.

Internationell inköpare – ett yrke i förändring

Arbetsmarknadens efterfrågan av internationellt inriktade inköpare med grundlig ekonomisk utbildning ökar för varje år. Anledningen till detta är att företagen ständigt utvidgar sina internationella kontakter för att kunna tillhandahålla så konkurrenskraftiga varor och tjänster som möjligt. Detta är en konsekvens av en allt mer globaliserad värld. Sedan 2003 bedriver Stockholms Internationella Handelsskola en yrkeshögskoleutbildning till internationell inköpare. Våra undersökningar visar att drygt 90 % av de examinerade får jobb som inköpare, företrädesvis på en internationell marknad. Antalet sökande till utbildningen har genomgående varit mycket stort och de senaste åren tillhör utbildningen också landets absolut populäraste Yh-utbildningar. Utbildningen lockar också till sig många intressanta företag som vill samarbeta med skolan vad gäller praktikplatser och anställningar.

Utbildningens mål

Utbildningen syftar till att ge en god kompetens för praktiskt och självständigt arbete som internationell inköpare.
Efter fullgjord utbildning ska du kunna fungera som:

 • Inköpsassistent på ett större företags inköpsavdelning
 • Inköpare med ansvar för visst produktområde på medelstora företag
 • Inköpsansvarig på mindre företag
 • Online-inköpare
 • Upphandlare / inköpare inom offentlig förvaltning
 • Produktchef / produktassistent
 • Självständig importör

Utbildningens innehåll

Utbildningen innehåller elva skolförlagda och två arbetsplatsförlagda kurser samt ett examensarbete. Undervisningsmetoden är hela tiden problembaserad med syfte att nå utbildningens övergripande mål. Detta innebär att undervisningen bedrivs i för ändamålet lämpliga former såsom lärarpresentationer, litteraturstudier, praktikfall, företagsspel och därmed sammanhängande gruppdiskussioner och företagsbesök. De i utbildningen ingående kurserna integreras på ett naturligt sätt genom samverkan i ett antal projektarbeten.

 • Strategiska inköp
 • Affärsengelska
 • Inköpsteknik
 • Internationell marknadsföring
 • Inköpsekonomi
 • Internationell ekonomi
 • Internationell affärsjuridik
 • Logistik
 • Interkulturell kommunikation
 • Projektledning
 • Ansvarsfull handel
 • Arbetsplatsförlagd utbildning, LIA 1 och LIA 2
 • Examensarbete

Lärande i Arbetet

Vi arbetar i utbildningen med Lärande i Arbetet (LIA), vilket innebär att en tredjedel av utbildningstiden är förlagd till olika arbetsplatser. De företag som deltar under LIA-perioderna kan variera. Följande företag tar emot studenter i år:
H&M, ICA, JM, Åhléns, Bauhaus, Odd Molly, Alfa Laval, SEB, Hope Production, Renée Voltaire, SSM Bygg, Make Up Store, Zanzlösa smycken, Familjebostäder, Swedavia, Scania, J Lindeberg 

Ledningsgrupp

För utbildningen finns en ledningsgrupp som ansvarar för att utbildningen lever upp till angivna mål och att undervisningen bedrivs på ett kvalitetsmässigt bra sätt. Ledningsgruppen består av representanter från bl.a.

 • Fair Action – Charlie Aronsson
 • H&M – Elisabeth Thonestad
 • ICA – Erik Wirell
 • JM – Marcus Lund
 • MTG – Tina Mitic
 • SAS – Peter Helinder
 • Scandic – Jennie Ahl

Examen

När du fullgjort utbildningen, d v s uppnått 400 kurspoäng, får du ett examensbevis för fullgjord kvalificerad Yrkeshögskoleexamen till Internationell inköpare.

Plats och Studietider

Utbildningen genomförs i vackra utbildningslokaler på Katarinavägen 19 med utsikt över Strömmen, och bedrivs på heltid under två års tid. Under de teoretiska, skolförlagda kurserna varvas lärarledda undervisningar med grupparbeten, arbete i datorsal samt gästföreläsare. Under de arbetsplatsförlagda kurserna (LIA) arbetar du heltid med de arbetstider som gäller för respektive arbetsplats. Totalt omfattar utbildningen 80 veckor, varav 50 är skolförlagda och 30 är arbetsplatsförlagda (LIA). Du har cirka 10 veckors studieuppehåll under sommaren.

Studiestöd

Utbildningen är kostnadsfri men du betalar själv dina läromedel. På CSN: s hemsida finns utförlig information om studiestöd som utbildningen berättigar till: www.csn.se

Förkunskaper

Förkunskapskraven är:

 • Slutbetyg från gymnasieskolan med minst 2250 gymnasiepoäng
 • Särskild behörighet: Matematik B (2), Svenska B (2), Engelska B (6)

Du uppfyller också förkunskapskraven om du förvärvat motsvarande kunskaper genom yrkeserfarenhet eller andra studier (t.ex. utomlands). Kontakta oss om du är osäker på om din utbildning och/eller yrkeserfarenhet uppfyller kraven.

Till ansökningsportalen

Nina Wiger – Inköpare – H&M

Min resa på H&M började för över 11 år sedan. Jag bodde i San Fransisco och hörde en kompis berätta om sin storasyster som var inköpare på H&M och jag tyckte det lät som världens roligaste jobb och bestämde mig där och då att det var det jag skulle bli. Jag hade tänkt plugga mode i USA men när jag såg utbildningen på SIH till internationell inköpare kände jag direkt att det var något för mig så jag sökte, kom in och flyttade hem. Utbildningen tillsammans med några kurser på tillskärarakademin gjorde att jag fick praktik på H&M och sen anställning som inköpsassistent så snart praktiken var slut. Jag jobbade på H&Ms Inköpskontor i 5 år som inköpare för både stickat, jersey, accessoarer och badkläder för dam och när jag fick chansen att flytta utomlands igen sökte jag mig till vårt produktionskontor i Shanghai där jag jobbade som produktutvecklare i 2 år innan jag fick chansen att starta upp ett innovationteam för stickat vilket innebar att jag var huvudansvarig för att utveckla alla nyheter inom stickat för hela H&M, Weekday och Monki. Inget lätt jobb men jag älskade det. Mitt arbete under en säsong i Shanghai började med massor av trend research och analyser, sen reste jag runt till våra leverantörer i Asien och utbildade dem i vad som kommer bli stort och nytt så de kunde börja utveckla rätt saker, de skickade sen hem alla sina nya garner och tekniker till mig som jag satte ihop till en stor presentation som jag åkte hem till Stockholm och presenterade för alla inköpare och designers en gång per säsong för att visa vilka trender som kommer komma inom området samt vad vi kunde göra i Asien och till vilka priser- ett oerhört uppskattat arbete som har ändrat hur vi produktutvecklar på företaget idag. När jag efter 5 år började längta hem fick jag chansen att starta upp ett nytt partykoncept på dam och det passade mig perfekt. Vanligtvis på H&M är man inköpare för butik eller online men min tjänst idag är multichannel vilket innebär att jag har ansvar för båda försäljningskanalerna- så nu har jag även fått lära mig hur allt fungerar med vår försäljning på nätet och katalog vilket är väldigt annorlunda mot butik. Jag lär mig något nytt varje dag och när jag känner att jag växt ur den här tjänsten vet jag att ännu en rolig tjänst väntar, för det är så det funkar här på H&M- det händer spännande saker hela tiden så man tröttnar aldrig!

Marcus Lund – Inköpare – JM AB

Efter att ha studerat en period på Handelshögskolan hittade jag Stockholms Internationella Handelsskolas utbildning till internationell inköpare. Jag förstod att inköpare var ett framtidsyrke och en väg att göra karriär. I samband med LIA fick jag kontakt med JM och direkt efter utbildningen fick jag anställning på Centrala Inköp, där jag bland annat ansvarar för utlandsinköp och logistikfrågor på central nivå.

Karin Söderhäll – Product Manager – Gymgrossisten.com

bildUtbildningen till internationell inköpare hos SIH blev tveklöst startskottet på min karriär. Jag fick jobb som inköpare direkt efter utbildningen, första 3 åren jobbade jag med presentreklam och nästkommande 5år jobbade jag inom reklam- och profilbranschen vilket jag trivdes väldigt bra med. Jag har under alla år samarbetat med producenter både från fjärran östern och Europa, och har fått möjlighet att resa en hel del till olika delar i världen vilket har varit otroligt intressant och lärorikt. Idag jobbar jag som produktchef hos Gymgrossisten.com vilket är ännu ett steg uppåt i min karriärstege, många år av hårt arbete och målmedvetenhet har tagit mig framåt och tack vare utbildningen fick jag möjlighet att snabbt kunna slå mig in på arbetsmarknaden. Som produktchef hos Gymgrossisten har jag huvudansvaret för alla inköp av kläder- och träningsaccessoarer i de fem länder vi idag verkar i (Sverige, Finland, Norge, Danmark och Tyskland). I mitt arbete ingår även personalansvar, jobb med diverse kampanjer för respektive land, framtagning av rätt produkter som ska synas i vår egen tidning GG Magazine, ansvar för lagervärdet/status, prisjämförelse, konkurrensanalys, köpa in rätt plagg/volym för kommande klädkollektioner, produktutveckling för private label produkterna, förhandling, osv. Jag har ett stort ansvar och min vardag är minst sagt stressig, men jag älskar mitt jobb och känner att jag har hamnat precis rätt.

David Andersson – Salin Buying/Procurement Manager – Damir Doma

När jag bodde och jobbade i Oslo fick en god vän som jobbade som internationell inköpare mig intresserad av inköpsjobbet. Jobbet lockade mig då det innebär mycket kontakter med nya människor och även att kunna kommunicera och göra affärer över landsgränserna. Jag kom in på SIH:s utbildning till internationell inköpare och sökte aktivt praktikplats både internationellt och i Sverige. Det slutade med att jag hade valmöjligheten att vara på Dolce Gabbana i London eller H&M. Valet föll på H&M, där jag också blev anställd som inköpsassistent men valde senare att ta steget ut i Europa. Nu bor jag i Paris och jobbar som Buying/Procurement Manager på ett av de exklusivaste märkena i Frankrike. Utan SIH hade hade jag inte haft chansen att vare sig söka de här jobben eller avancera så fort i min karriär.

Frida Karlsson – Inköpsassistent – H&M

Frida KarlssonEfter att ha jobbat med musik i flera år så kom jag fram till att textil och kläder var det jag vill jobba med i framtiden. Jag är otroligt glad att jag sökte, och kom in på utbildningen Internationell inköpare på SIH. Utbildningen gav mig den förkunskap jag behövde och praktiken hjälpte mig att få in en fot i branschen. Efter att ha jobbat med funktionskläder på Peak Performance i 4,5 år och de senaste 2,5 åren som inköpare så bestämde jag mig för att söka nya utmaningar. Idag sitter jag som inköpsassistent på butikssidan för H&M:s sportkollektion för herr, och jag stormtrivs. Att få jobba med produktutveckling och kvantifiering på ett av världens ledande klädföretag är superspännande. Man möter ständigt nya utmaningar och det blir aldrig tråkigt. Jag trodde aldrig att man kunde hitta så många kompetenta människor på ett och samma ställa men H&M har definitivt lyckats och att ha så många duktiga kollegor omkring sig gör att man blir så otroligt inspirerad. Mitt arbete handlar främst om att ta fram rätt produkt, till rätt pris, till rätt marknad, i rätt tid, med allt vad det innebär. Och den absolut bästa belöningen är när försäljningen visar att man lyckats med detta! Jag har definitivt hittat helt rätt och är på god väg att jobba mig upp till mitt drömjobb.

Hedwig Eriksson – Inköpsassistent – H&M

Hedwig ErikssonInköp har länge varit ett område jag velat arbeta inom och efter att ha läst ekonomi på universitetet i två år så valde jag att byta utbildning till en mer nischad utbildning med inriktning mot just inköp. Genom SIH:s kontakter fick jag möjlighet att efter ett antal intervjuer göra praktik som Inköpsassistent på H&M. Under drygt ett och ett halvt år arbetade jag som Inköpsassistent inom H&Ms onlinekanal och köpte in H&M MAN-sortimentet till katalogen och webbshopen. Därefter bytte jag spår och har nu i dryga tre år arbetat som Inköpsassistent för butikssidan där produktutveckling mer står i fokus. Under de två första åren i den rollen arbetade jag med att ta fram produkter för  sport- och funktionskläder för barn och fick även under denna period möjligheten att själv ansvara för en mindre del av kollektionen vilket var otroligt roligt och utmanande! För att bredda mina kunskaper bytte jag därefter avdelning och arbetar idag med kläder till flickor i yngre åldrar där jag ingår i det team som köper stickade plagg samt ytterkläder. Det är fantastiskt roligt!! Utbildningen har varit mycket användbar i mitt yrke och dessutom har den givit mig ovärderliga kontakter såväl inom modebranschen som inom andra typer av branscher. Många av mina kollegor på H&M har också genomgått SIH:s utbildning och har idag inköpartjänster vilket känns väldigt lovande för framtiden! Jag rekommenderar verkligen alla som har ett tydligt karriärsmål att genomgå en yrkesförberedande utbildning!

Calle Ragnarsson – Produktchef – Bauhaus

Calle RagnarssonEfter gymnasiet reste jag runt i världen och kände mig därefter redo att studera vidare och mer eller mindre av en slump stötte jag på SIH och utbildningen till Internationell inköpare. Jag såg direkt att detta var en utbildning och ett yrke som passade mig perfekt, så valet att söka just denna utbildning var inte svårt. Jag gjorde min praktik på Bauhaus svenska inköpsavdelning och blev snabbt erbjuden ett jobb som Inköpskoordinator på färgavdelningen. Efter 6 månader på denna tjänst bytte jag till den betydligt större badrumsavdelningen och jobbade som inköpskoordinator där i ca 1 år. Idag jobbar jag som Produktchef på vår trädgårdsavdelning, med fullt ansvar för varugrupper som möbler, grill och maskiner. Detta är ett extremt utmanande och roligt jobb! Jag har ensamt ansvar för alla trädgårdsavdelningar i hela Sverige där det är jag som beslutar om sortimentet, förhandlar alla avtal och priser samt beslutar hur avdelningarna ska se ut i respektive butik. Förutom detta är det även jag som planerar och beslutar om all marknadsföring vilket är en av de absolut roligaste uppgifterna. Att följa en produkts utveckling från att man först beslutar att den ska tas in i sortimentet, tills att den rullas ut i butik och marknadsförs i TV och dagspress är extremt spännande. Att jobba som Produktchef på Bauhaus är en stor utmaning med ständigt högt tempo, stort ansvar och snabba beslut viket gör att man utvecklas snabbt och ingen dag är den andra lik.

Richard Lindh – Strategisk Inköpare – AB Svenska Bostäder

Richard LindhJag har tidigare arbetat med försäljning och utbildning inom kaffe- och tebranschen. Under en inköpsresa till Kina väcktes mitt intresse för internationella inköp och en vilja att utveckla min karriär inom branschen. När jag hittade utbildningen på SIH rådde det inget tvivel om att det var den jag ville läsa, då innehållet kändes både spännande och relevant. Under utbildningen fick jag upp ögonen för affärsjuridik och strategiskt inköp. Därför styrde jag helt om mina karriärplaner mot offentlig upphandling, vilket var möjligt tack vare stabilt stöd och goda råd från skolan. Jag gjorde min praktik på Svenska Bostäder och fick jobb där som strategisk inköpare redan innan jag tog min examen. Det var positivt överraskande hur väl kurserna passade även för nationell och offentlig sektor. Här på SB arbetar jag med upphandling av tjänster inom fastighetsförvaltning vilket är ett utmanande och roligt jobb. Att läsa på SIH är bland det smartaste jag gjort och gav mig förutsättning för ett ordentligt uppsving i karriären, och goda framtidsutsikter.